Esküvői előkészületek – a Ruha

Esküvői előkészületek – a Ruha

Ahogy az esküvő kapcsán is voltak elképzeléseim – még ha nem is minden részletre kiterjedő – a ruha esetében is tudtam, hogy mit nem szeretnék majd magamon látni.
Számomra a nagyon habos-babos, ujjatlan ruha nem volt túl vonzó – annak ellenére, hogy akárhány esküvői ruhaboltot megnéztünk, szinte csak ilyennel lehetett találkozni a kirakatokban. Az ok egyszerű. Mivel nekem nem túl vékony a karom, úgy gondoltam: előnytelen lenne azt előtérbe tenni.

A másik dolog, ami szintén elgondolkodásra késztetett: vegyem vagy béreljem a ruháimat (esküvői ruhát és menyecske ruhát)?

Mindkét változatnak megvan a pro és kontra oldala.

A bérelt ruha főbb előnyei:

  • csak arra az időre kapom meg, amíg valóban szükségem van rá, nem kell évtizedekig porosodnia majd a gardróbomban
  • gyakorlatilag egymás mellett vannak Budapesten az esküvői ruhaszalonok, ahol bárki kedvére válogathat a neki való ruhaköltemények közül. Tehát csak 4-5 aktív hét és néhány kitartó barátnő kérdése, hogy az összes ruhát felpróbálhassam a városban….

A bérelt ruha hátrányai:

  • a ruha csak korlátozott ideig áll az ember rendelkezésére. A legtöbb szalonban csak az utolsó napokban mehetsz érte (kérlek próbáld fel még ott, hogy minden rendben van-e vele!!!) és az esemény utáni napokban már vissza is kell vinni a szalonba – késedelem esetén pedig igencsak borsos plusz díjat számítanak fel!
  • a ruhában akármilyen sérülés keletkezik, vagy „koszosabb” lesz a kelleténél, a ruhaszalon azt a kaucióból vonja le – és hidd el levonja……Természetesen a saját tulajdonú ruháját is óvja minden menyasszony, de talán kevésbé görcsösen és aggodalmaskodva.
  • a ruhák esetében az is előfordulhat, hogy nem pontosan illik rád az adott modell. Bizonyos márkáknál, fazonoknál és anyagoknál pedig nincs lehetőség a méretre igazításra, átalakításra. Ez egyrészt megnövelheti az ideális ruha felkutatására szánt időt, másrészt sok frusztrációval jár, ha megtalálod – beleszeretsz – és nincs a méretedben „A RUHA”……

Ezzel párhuzamosan a megvásárolt ruhának (főleg a saját méretre varratottnak) is megvannak a maga előnyei-hátrányai:

A vásárolt ruha előnyei:

  • nem kell az esküvő utáni napon már visszarohanni a szalonba, leadni a ruhát
  • ha bármi apró sérülés lesz ruhán, azt senki nem fogja a menyasszony szemére vetni. Bulizz csak nyugodtan, egy-egy megpattant csipke nem fog véget vetni a bulinak.
  • ha varratod, akkor pontosan Rád van szabva, így minden porcikádra illik. Hiszen minden pontját úgy alakítják, hogy az tökéletesen passzoljon a „gazdájára” – ezáltal akár egyedi igényeket is tudnak teljesíteni a varrónők. Már csak a súlyodat kell tartanod a hátra lévő időszakban. (és hidd el, az esküvő előtt többen fogynak, mint híznak! Néhány fazonnál pedig kifejezetten előnytelenül hat, ha ledobtál néhány kilót. Ha 2-3 hónappal a nagy nap előtt készült el az álomruhád, szükséged lesz egy végső próbára az utolsó héten.)

A vásárolt ruha hátránya:

  • én személy szerint csupán egyet találtam – az esküvő után is megmarad a ruha. A speciális mivolta miatt pedig elég korlátozott a későbbi felhasználási lehetősége.
  • persze meghirdetheted a neten, jóval áron alul, mert ott ruhadömping van. De ha egy kicsit is szentimentális alkat vagy, akkor kérlek soha ne járj utána kihez került és mit „tett” vele!

Én is sokat agyaltam rajta, hogy melyiket válasszam.

Hallottam mindkét oldal mellett és ellen érveket.

Végül kaptam egy nagyon jó tippet. Egy pomázi ruhaszalon, az Ara Online csak rendelésre készített ruhákat árusít.

Az előre megbeszélt időpontban két fiatal hölgy fogadott minket. Bár nem volt túl hatalmas bolt, de választék volt bőven. Az előzetes egyeztetések alapján felmérték az igényeimet és elkezdtem mintadarabokat próbálni. Izgalmas volt végignézni ezeket, az egyik ruhán tetszett ez, a másik ruhán tetszett az és szépen apránként össze lehetett rakni, hogy milyen is lenne számomra az álom ruha.

Gondolom nem lep meg téged, hogy az esküvő kapcsán is, itt is megdőlt a kezdeti elképzelésem….ujjatlan ruhám lett… 😀

Kíváncsiságképpen felpróbáltam még egy pántos ruhát, és azonnal láttam, hogy ez nem állt olyan jól, mint a pánt nélküli darab. Nem tudtam megmondani, mi az oka, de éreztem: ez mégsem jó. Majd a szakavatott varrónők felfedték a titkot. A ruha varrásával és az egyes részek elhelyezésével ügyesen és észrevétlenül lehet befolyásolni a tekintetet. Ha például pántos ruhát veszek, a pánt automatikusan a karomra irányítja a figyelmet és jobban felfigyelnek rá. Pánt nélküli ruha esetén a figyelem inkább lejjebb fókuszál.

Ugyanilyen hasznos tanácsokat kaptam a derekam és csípőm körülötti rész kapcsán is. Hihetetlen volt számomra, hogy a hozzáértő szakemberek milyen ügyes trükkökkel tudják vezetni a tekintetet.

A mennyasszonyi ruha kiválasztása után a menyecske ruha összeállítása már szinte gyerekjáték volt. Hiszen ismertem a „trükköket” és volt profi segítségem is hozzá. Kell ennél több?

A levett méretek és megbeszélt részletek alapján néhány hét után már mehettem is próbára!

Nagyon izgatott voltam, hiszen ez most valóban , és 100 %-osan az én ruhám lesz!!!

Korrigálták, tűztek, végül pedig nem sokkal az esküvő előtt már boldogan vihettük haza a csodaszép és tökéletesen rám szabott darabokat. Ezek mellé még remek kiegészítőket is találtam itt, így egy egész nagy csomaggal sikerült hazaindulnom.

De tudod, hogy mi volt a legmeglepőbb a számomra?????

Az, hogy teljes csomag – ruhástól kiegészítőstől együtt – nem került annyiba, mintha egy átlagos fővárosi szalonban csak egyetlen esküvői ruhát béreltem volna arra a pár napra.

Érdemes tehát mindenkinek végiggondolnia, hogy melyik változatot akarja. Persze még így sem könnyű a választás, de ha egy üzletről jó véleményeket hallasz, azt mindenkép érdemes felkeresned. Én is így tettem és nem bántam meg.

A ruhaszalon lelkiismeretes és hozzáértő kollegái kellettek ahhoz, hogy a vőlegényem állát vissza kelljen tenni a helyére, amikor az esküvő napján először látott meg teljes pompában.

Köszönet érte: Ara Online !

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

.cata-page-title, .page-header-wrap {background-color: #e6b1b3;}.cata-page-title, .cata-page-title .page-header-wrap {min-height: 250px; }.cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .title-subtitle *, .cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .cata-breadcrumbs, .cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .cata-breadcrumbs *, .cata-autofade-text .fading-texts-container { color:#FFFFFF !important; }.cata-page-title .page-header-wrap { background-image: url(https://www.atiwedding.hu/wp-content/uploads/revslider/home-wedding-shop/background_33.jpg); }.cata-page-title.cata-page-title-image.cata-use-overlay .page-header-wrap:before { background: rgba(0, 0, 0, 0.3); }